miercuri, 10 martie 2010

Ce înseamnă economia bazată pe cunoaştere?



Informaţie mai bună, canale potrivite pentru a o disemina şi a ajunge la ea, participare in toate nivelurile sociale, utilizatori educaţi, resurse eco-eficiente, investiţie în capitalul social, conectivitate şi infrastructură competitivă, costuri mai mici, eficienţă mai mare, servicii publice inteligente, incluziunea socială, un acces direct si colaborare la piaţa globală de conţinut (inteligenţa colectivă), sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii, dezvoltarea domeniului cercetării pentru inovarea continuă a capitalului de cunoaştere. Cu alte cuvinte - folosirea tehnologiilor cunoaşterii pentru a produce beneficii economice.
Obiectivul final al unei economii bazate pe cunoaştere este creşterea produsului intern brut, prin investiţia în capitatlul uman care, cu ajutorul tehnologiei informaţiei şi al instruirii, învaţă să genereze şi să exploateze cunoaşterea.
Organizaţiile continentale şi pan-continentale pentru care dezvoltarea socială şi economică a ţărilor si regiunilor defavorizate este un obiectiv important, aşa cum sunt Banca Mondială si Uniunea Europeană, adresează importante programe de cercetare unei înţelegeri mai bune a nevoilor lumii post-moderne. Rezultatele acestor programe au identificat soluţii si recomandări pe care sunt construite politicile europene si internaţionale.
Tratatul de la Lisabona (2007), ratificat de toate ţările membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, iniţiativa i2010 şi Declaraţia de la Riga (2006) sunt documentele care asigură cadrul trecerii de la societatea informaţională la societatea cunoaşterii. Un manifest si, totodată, important studiu si plan strategic, este agenda politică a următorilor cinci ani pentru „ viitoarea societate europeană a cunoaşterii”, întocmită, in septembrie 2009, de Ministerul Comunicaţiilor din Suedia, ţară care deţine şi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Economia bazată pe Cunoaştere este un concept pe care însăşi Europa încearcă, aşadar, să-l facă aplicabil culturilor ei, încercând să păstreze intactă individualitatea umană, dar redefinind societatea în ansamblul ei.
Sursa: www.ecomunitate.ro
Http://papi-sr.cabanova.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu