miercuri, 10 martie 2010

Ce este proiectul Economia Bazata pe Cunoatere?


În România, în cadrul unui studiu al emergenţei economiei bazată pe cunoaştere, întocmit de Banca Mondială în perioada de pre-aderare (2003), au fost propuse o serie de politici economice capabile sa reducă decalajele identificate in raport cu standardele europene şi internaţionale. In acest context, o echipă de experţi din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei au elaborat documentaţia proiectului Economia bazată pe Cunoaştere, proiect strategic de pionierat pentru societatea cunoaşterii din România (în limba engleză Knowledge Economy Project sau KEP, în varianta prescurtată a jargonului de lucru) şi au obţinut un împrumut în valoare de 60 mil USD de la Banca Mondială, cu o participare din partea Guvernului României, de 9,4 mil.USD.
In esenţă, proiectul, programat să se desfăşoare între anii 2006 si 2010, se adresează spaţiului rural si mic urban (oraşe cu o populaţie mai mică de 30000 locuitori), acolo unde nu exista acces la informaţie digitală si, prin urmare, nici competenţe de a o folosi şi exploata. Mediile în care s-a investit şi încă se investeşte în crearea de competenţe sunt cele care pot concura la dezvoltarea locală, producând schimbări de natură să transforme societăţile comunitare în centre economic sustenabile şi social competitive - cultură, educaţie, administraţie locală şi mediul de afaceri.
Prin urmare, o viziune multisectorială, a cărei miză este, de fapt, ştiinţa cu care grupurile de audienţă vor şti să obţină informaţia, s-o folosească inteligent şi să producă, mai departe, cunoaştere pe care s-o transforme în profit. În termeni practici, acest profit se traduce printr-o varietate de rezultate care îmbunătăţesc calitatea vieţii: competenţe, timp, competitivitate, bani, experienţă, dezinhibiţii, deschidere, drepturi egale etc.
Partea frumoasă a unei poveşti complicate, cum este proiectul nostru, este că, odată ce beneficiarii lui deprind ştiinţa de a folosi instrumentele necesare, nu mai este nevoie de intervenţii externe pentru a menţine trează nevoia creată. Ei înşişi vor constitui relee de dezvoltare. Este un proces ireversibil de schimbare culturală, care creează o reţetă aplicabilă la nivelul întregii societăşi rurale si mic-urbane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu